4 paź 19:58
sushi_gg6397228:
pomnoż przez sprzężenie w liczniku
4 paź 20:00
Janek191:
| | a2 − b2 | |
Do licznika zastosuj wzór : a − b = |
| |
| | a + b | |
4 paź 20:00
Etna: Nie bardzi czaję. Pierwszy raz widzę taki wzór
4 paź 20:03
Metis: Poczytaj o podstawowych metodach liczenia granic...
Przekształcasz wzór skróconego mnożenia.
4 paź 20:05
Janek191:
| | √3 x + 1 −2 | | | |
f(x) = |
| = |
| = |
| | x −1 | | x −1 | |
| | 3*( x − 1) | | 3 | |
= |
| = |
| |
| | ( x −1)*( √3 x + 1 + 2 ) | | √3 x + 1 + 2 | |
więc
| | 3 | | 3 | | 3 | |
lim f(x) = |
| = |
| = |
| |
| | √3*1 + 1 + 2 | | 2 + 2 | | 4 | |
x→1
−−−−−−−−−−−
Nie znasz wzoru: a
2 − b
2 = (a − b) *( a + b ) ?

Z niego mamy
Bardzo często stosowany
4 paź 20:11
Etna: Janek dziękuuuję
4 paź 20:16
Etna: Wzór znam a2−b2 tylko nigdy się nie spotkałam z tym, żeby go używać przekształconego
4 paź 20:17
Janek191:
To się go naucz, bo się go często stosuje przy obliczaniu granic ciągów lub funkcji
podobnych do podanej wyżej funkcji.
4 paź 20:21
Hugo: "Nie jestem żadnym głupim frajerem który ci zrobi zadanie a ty łaskawie sb przepiszesz"
sushi gg6397228
4 paź 20:30
Etna: Nie przepisałam bezmyślnie przecież tego.
4 paź 20:31
5years old:
4 paź 20:40