Oblicz długość krawędzi czworościanu foremnego...
Matii97: Oblicz długość krawędzi czworościanu foremnego , jeżeli wysokość czworościanu jest równa 24 cm.
4 paź 19:40
Matii97: Edit: Bardzo bym prosił o rozwiązanie zadanie z rysunkiem. Z góry dzięki.
4 paź 19:41
5-latek: A nie mozesz zobaczyc do ksiazki jak sie rysuje czworoscian foremny (co to jest w ogole ?
4 paź 19:42
Matii97: Ale mi chodzi o obliczenie głównie. jak to zrobic itp.
4 paź 19:55
Janek191:
| | √3 | |
h1 = a |
| − wysokość podstawy ( Δ równoboczny ) |
| | 2 | |
h = 24
Tw. Pitagorasa − dokończ
4 paź 19:57
Janek191:
a = 12 √6 cm
4 paź 20:05
Matii97: Dzięki, udało się.
4 paź 20:10