równanie z logarytmami
gromw: 2log3 x=log9 16
mam z tego wyznaczyć x
mogę to uprościć i będzie log3 x= log9 4
teraz zamienić prawą strone na iloraz logarytmów o podstawie 3 i powstaje takie coś:
log3 x=(log3 4)/2
i co dalej?
4 paź 19:36
sushi_gg6397228:
| | 1 | |
teraz |
| wrzuć pod logarytm |
| | 2 | |
a* log
b c = log
b c
a
4 paź 19:37
5-latek: Cuda sie zdarzaja ale nie tutaj
4 paź 19:39
Janek191:
2 log3 x = log9 16 ; x > 0
log3 x2 = log32 16
log3 x2 = 0,5 log3 16
log3 x2 = log3 160,5
x2 = 4
x = 2
=============
4 paź 19:39
J:
| | 1 | |
log916 = |
| log316 = log34 |
| | 2 | |
4 paź 19:40