ciągi
Yuuki: zawodnik zaplanował,że w ramach przygotowań do zawodów sportowych codziennie przez cały
czerwiec będzie trenował biegi,przy czym każdego dnia będzie wydłużał trasę o tę samą liczbę
km.po zakończeniu przygotowań stwierdził,że we wszystkie nieparzyste dni miesiąca przebiegł
łącznie 255km,zaś we wszystkie dni parzyste przebiegł w sumie 270km.oblicz,ile km przebiegł
zawodnik 1 czerwca,a ile 30 czerwca.
8 gru 21:14
ula: można z tego zrobić dwa ciągi każdy po 15 wyrazów (liczby parzyste i liczby nieparzyste)
Gdy bylo ich 30 wytazów (caly miesiąc) to r była x
w ciągach oddzielnych różnica jest 2x
ciąg niczb nieparzystych:
a
15=a
1+(15−1)*2x
255=15a
1+210x
ciąg parzystych dni
270=(a
1+16x)*15
x=1/2 km
a
1=10/3
a
30=a
1+29*1/2
mam nadzieję, że nigdzie się nie pomyliłam
8 gru 22:00