równanie trygonometryczne
jakub123: Jak rózwiązać (sinx)3+(cosx)3=1
4 paź 18:38
Janek191:
Zastosuj wzór: a3 + b3 = ( a + b)*( a2 − a*b + b2)
4 paź 18:40
jakub123: (siinx+cosx)(1−sinxcosx)=1
kurcze ale co dalej
4 paź 20:39
4 paź 20:45
azeta: a może:
sin
3x+cos
3x=sin
2x+cos
2x
sin
3x−sin
2x+cos
3x−cos
2x=0
sin
2x(sinx−1)+cos
2x(cosx−1)=0
(1−cos
2x)(sinx−1)+(1−sin
2x)(cosx−1)=0
(1−cosx)(1+cosx)(sinx−1)+(1−sinx)(1+sinx)(cosx−1)=0
(cosx−1)(1+cosx)(1−sinx)+(1−sinx)(1+sinx)(cosx−1)=0
(cosx−1)(1−sinx)[1+cosx+1+sinx]=0
wydaję się dobrze, ale trza sprawdzić czy na pewno się zgadza
4 paź 21:06
jakub123: azeta: Serdeczne dzięki to się trzyma kupy
4 paź 22:34