wykaż, że pierwiastek z x^2 to moduł z x
i: wykaż, że
√x2 = |x|
i
−|x |≤ x ≤ |x|
4 paź 18:31
Kacper:
{x, dla x≥0
√x2=
{−x, dla x<0
Dokładnie taka sama jest definicja wartości bezwzględnej.
Ewentualnie
√x2=|x| |2
x2=|x|2 (|x|2=x2)
c.n.w
4 paź 18:34
5-latek: |x|= √x2
Dwa przypadki x≥0 i x<0
Dla x≥0 mamy |x|=x i √x2=x wiec |x|=√x2
dla x<0
Wiec liczba −x jest dodatnia wtedy √x2=√(−x)2=−x
z definicji wartości bezwzględnej mamy x<0 |x|=−x wiec p{x2=|x|
4 paź 18:39
i: a ten drugi przykład, całkiem tego nie łapie.. ale dziękuje za pomoc
4 paź 19:08
i: chociaż by wskazówka..
4 paź 19:08
sushi_gg6397228:
a jakby było
−a ≤ x ≤ a , to jakby to można było inaczej zapisać
4 paź 19:11
i: nie wiem myślałam, żeby to rozbić na 2 tak jak −a≤x i x≤a
szczerze mówiąc nie wiem co to da,
ogólnie widzę że to ma sens, bo jak sobie podstawię,
−1 to −1≤1≤1 ma sens
i 1 to −1≤1≤1 też ma sens
ale jak to wykazać jakoś formalnie to nie wiem jak to ugryźć
4 paź 19:16
sushi_gg6397228:
kłaniają się nierówności z wartością bezwzględną −−> definicje
4 paź 19:18
i: wiem jak wygląda wzór na wartość bezwzględną zreszą Kacper go podał na górze,
ale nie wiem jak go używać w zadaniach, przynajmniej w tych gdzie mamy niewiadome zamiast cyfr
4 paź 19:23
sushi_gg6397228:
|X| ≤ a ⇔ −a ≤ x ≤ a
4 paź 19:25
i: faktycznie

dziękuje
4 paź 19:27
sushi_gg6397228:
na zdrowie
4 paź 19:31
4 paź 20:11