:P
mat mat: sprawdz czy podane liczby sa niewymierne:
1) √3+√2
2) √√3−√2
3) suma,(róznica, iloczyn,iloraz) dwóch dowolnych liczb niewymiernych
4) ( √a+√b−√a−√b )*(√a+√b+√a−√b)
4 paź 17:56
mat mat: do tego czwartego przykładu jeszcze jest: gdzie a, b są dwiema nieujemnymi liczbami wymiernymi
4 paź 17:57
mat mat: ? ? ?
4 paź 18:11
Janek191:
4) Zastosuj wzór: ( a − b)*( a + b) = a2 − b2
4 paź 18:13
mat mat: ok to juz wiem ,..tylko najbardziej chodzi mi o przykład nr 2
4 paź 18:14
Kacper:
3) To zależy od liczb.
4 paź 18:19
Janek191:
3) Suma ( różnica , iloczyn ) dwóch liczb niewymiernych, może być liczbą wymierną
Np. ( √5 + 2) + ( 3 − √5) = 5
( √3 − 2) − ( √3 − 1) = − 1
( √5 − 2)*( √5 + 2) = 5 − 4 = 1
4 paź 18:23
mat mat: to juz wiem, więc dlatego pytam sie TYLKO o zad nr 2 !
a tak wgl to w tym trzecim przykładzie nie moze byc np: √3*√2 =√6 a to jest liczba
niewymierna ?
4 paź 18:26
Janek191:
Iloczyn liczb niewymiernych jest liczbą wymierną lub liczbą niewymierną .
4 paź 18:30