Oblicz granicę ciągu
Seb: Witam

. Mam problem z takim przykładem
| | 23n+2 + 6n−2 + 3 | |
lim n→∞ |
| |
| | 8n+2 +4n−1 +22n+3 | |
lim n→
∞
| | 23n * 22 + 6n * 6−2 + 3 | |
|
| |
| | 8n * 82 +4n * 4−1 +22n * 23 | |
Doszedłem do takiego etapu,ale nie mam pomysłu jak to dalej rozłożyć, aby dojść do wyniku−
116
Proszę o rozpisanie tego przykładu do końca i o wyrozumiałość, dopiero co zacząłem ćwiczyć
granice. Z góry dziękuję
4 paź 16:57
Benny: | | | | 6 | | 1 | | 3 | | 8n(4+( |
| )n* |
| + |
| ) | | | 8 | | 36 | | 8n | |
| |
= |
| |
| | | | 4 | | 1 | | 4 | | 8n(64+( |
| )n* |
| +( |
| )n*8) | | | 8 | | 4 | | 8 | |
| |
teraz widzisz?
4 paź 17:12
Janek191:
| | 4*23n + 136*6n + 3 | |
an = |
| = |
| | 64*8n + 14*4n + 8*22n | |
dzielimy licznik i mianownik przez 2
3n = 8
n
| | 4 + 136* (68)n + 3 8n | |
= |
| |
| | 64 + 14*(48)n + 8*(48)n | |
więc
| | 4 + 0 + 0 | | 1 | |
lim an = |
| = |
| |
| | 64 + 0 + 0 | | 16 | |
n→
∞
4 paź 17:17
Seb: Tak, dzięki serdeczne za rozpisanie, teraz już wiem skąd to się wzięło.
4 paź 17:18