Różnowartościowość funkcji
monikaaa11: Zbadaj różnowartościowość funkcji dane wzorem y=f(x). Jeśli jest to funkcja różnowarosciowa
znajdź do niej funkcje odwrotną.
f(x)= 2x+53x−6
Mam podane że do rozwiązania potrzebne są takie kroki:
1. Df
2. Df−1
3. Czy funkcja jest różnowartościowa?
4. f−1
4 paź 16:52
5-latek: | | 2x+5 | | 3 | | 2 | |
f(x)= |
| = |
| + |
| |
| | 3x−6 | | x−2 | | 3 | |
Teraz już powinno być latwiej
4 paź 17:26
Janek191:
4 paź 17:43
5-latek: Czesc
4 paź 17:44
Janek191:
1) Df = ℛ \ { 2}
4 paź 17:44
Janek191:
Cześć 5 − latku
4 paź 17:45
5-latek: No zobaczymy czy się panna odezwie
4 paź 17:50
Janek191:
NIech x
1 < x
2 < 2 ⇒ x
1 − x
2 < 0
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
f(x1) − f(x2) = |
| + |
| − [ |
| + |
| ] = |
| | x1 − 2 | | 3 | | x2 − 2 | | 3 | |
| | 3 | | 3 | |
= |
| − |
| > 0 czyli f jest malejąca w ( − ∞ ; 2) |
| | x1 − 2 | | x2 − 2 | |
Podobnie
2 < x
1 < x
2 ⇒ x
1 − x
2 < 0
f(x
1) − f(x
2) = .... > 0 czyli f jest malejąca w ( 2; +
∞ )
Po zamianie zmiennych:
| | 9 | |
y = f−1 (x) = |
| + 2 |
| | 3 x − 2 | |
D
f−1 = ℛ \
23
4 paź 18:02
Janek191:
4 paź 18:06
5-latek: Ciagnie Cie jednak na zadane.pl

A panna dalej się nie odzywa
4 paź 18:11
Janek191:
Pewnie poszła na spacer z pieskiem ?
4 paź 18:28
monikaaa11: Na spacer z pieskiem nie poszłam, ale dzięki za pomoc

Jednak nie za bardzo mi to pomogło.
Potrzebuje rozwiązania, ale nie graficznego. Chciałam wstawić tutaj zdjęcie z wykładów,ale nie
wiem jak. Tam robiliśmy zupełnie inaczej, ale nie wiem co się skąd wzięło
4 paź 20:14
Janek191:
Wykresy są podane dodatkowo

Funkcja malejąca jest różnowartościowa.
4 paź 20:19
PW: Nie mogliście robić tego zupełnie inaczej, Janek191 wszystko wyjaśnił − i
różnowartościowość, i sposób szukania wzoru na funkcję odwrotną.
4 paź 20:30