matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy
Krzyś :
Oblicz pochodną funkcji f(x):
1
f(x)=
x
6
−2x
(
−
3
2
)
2
f'(x)=3x
5
−3x
(
−
5
2
)
Prawidłowo to obliczyłem? Jeśli nie, to mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
4 paź 16:43
ICSP:
3
−2 * −
= ?
2
4 paź 16:45
Krzyś :
=6
5
czyli powinno być : f'(x)=3x
5
+6x
(
−
)
tak?
2
4 paź 16:48
ICSP:
problemy z mnozeniem ?
4 paź 16:50
Krzyś :
A takie coś jak ugryźć ?
2
x
1
f(x)=
−
+
x
2
x
2
4 paź 16:50
Krzyś :
Czasem się zdarzą
4 paź 16:51
ICSP:
to radzę powtórzyć przed maturą
1
= x
−α
x
α
2
x
1
1
f(x) =
−
+
= 2x
−1
−
x + x
−2
x
2
x
2
2
f'(x) = ...
4 paź 16:54
:):
2
2
(
)'=−
x
x
2
x
1
(
)'=
2
2
1
−2
(
)'=(x
−2
)'=−2x
−3
=
x
2
x
3
4 paź 16:55
Krzyś :
Dzięki panowie
4 paź 17:00