Sprawdź, czy punkty leżą na jednej prostej
907: Sprawdź, czy punkty P=(−5,1) Q=(−3,4) R=(3,13) leżą na jednej prostej.
Wytłumaczy ktoś łopatologicznie jak rozwiązać to z pomocą wektorów ?
4 paź 15:40
PW: Na przykład PQ→ musi być równoległy do PR→. Policzyć współrzędne, sprawdzić czy spełniony
jest warunek równoległości.
4 paź 15:43
henrys: wyznaczasz wektor PQ→ i PR→ i sprawdzasz, czy są równoległe, tzn czy PQ→=t*PR→
4 paź 15:45
5-latek: 1. napisz rownianie prostej przechodzacej przez punkty P i Q
2) sprawdz czy punkt R nalezy do prostej(tzn czy spelnia jej rownanie
jesli tak to te punkty leza na jednej prostej
4 paź 15:45
5-latek: A o to chodzilo ?
4 paź 15:46
PW: Tak, wektorami, nie pisać równania prostej.
4 paź 15:56