Help!
Gackt: Pomocy!
1)√x−6−√10−x≥1
2)x3=23√2x−1−1
dziedzina wiadomo w 2) trzeba niewiadomą "t".......
4 paź 15:26
5-latek: W 1 nierownosci dziedzina tak a le w drugim równaniu nie ma potrzeby wyznaczania dziedziny
4 paź 16:14
pigor: ..., no to np. tak :
1) √x−6−√10−x ≥1 i x−6 ≥0 i 10−x ≥0 ⇔
√x−6 ≥
√10−x+1 i x ≥6 i 10 ≥
x ⇔
⇔
√x−6 ≥
√10−x+1 /
2 (mogę, dlaczego ?) i (*)
6 ≤ x ≤ 10 ⇒
⇒ x−6 ≥ 10−x+2
√10−x+1 ⇔ 2x−17 ≥ 2
√10−x /:2 ⇔
⇔ x−8,5 ≥
√10−x i (**)
8,5 ≤ x ≤ 10 (tylko wtedy ma to sens, dlaczego ?) ⇒
⇒ 2x−16 ≥ 2
√10−x /
2 ⇔ 4x
2−64x+256 ≥ 40−4x ⇔ 4x
2−60x+216 ≥ 0 /:4 ⇔
⇔
x2−15x+54 ≥ 0 stąd i ze wzorów Viete'a (w pamięci) ⇔
x ≤ 6 v x ≥ 9 ,
a z kolei stąd i z (**)
9 ≤ x ≤ 10 ⇔
x∊ [ 9;10 ] . .. .i to byłoby tyle
4 paź 16:24
pigor: ..., ale autor równania "namotał" ...

,
ale może choć zacznę np. tak :
2) x3 = 23√ 2x−1−1 /*8 /−1 ⇔ 8x
3−1 = 16
3√2x−1−2 ⇔
⇔ (2x)
3−1
3 = 16
3√2x−1−2 ⇔ (2x−1)(4x
6+2x+1) = 16
3√2x−1−2 ⇔
⇔ (
3√2x−1)
3(4x
6+2x−1+2) = 16
3√2x−1−2 ⇔ ...i znikam z forum : M woła ...
4 paź 16:52