nierównośc
tommy333: Rozwiąż graficznie nierówność f(x)≤g(x)
f(x)=2 do potęgi (x+2)
g(x)=3x+5
jak narysować g(x)? da się ten wzór sporwadzić do jakiejś prostszej postaci?
4 paź 15:25
olekturbo: umiesz narysowac f(x) a nie umiesz g(x)?
4 paź 15:26
tommy333: dobra, już mnie oświeciło z tym g(x).
tak więc mam te dwie funkcje i jak teraz rozwiązać tą nierównośc?
4 paź 15:37
PW: Zobaczyć na osi OX przedziały, nad którymi wykres g(x) leży wyżej niż f(x) (to znaczy g(x)
ma większe wartości niż f(x)). Tam gdzie wykresy się przecięły mamy punkt (x0, f(x0))
albo inaczej patrząc (x0, g(x0)), dla którego f(x0) = g(x0).
4 paź 16:02
5-latek: Nie rozwiazac tylko graficznie
A sama nazwa powinna już podpowiadac ze należy narysować wykresy tych funkcji
4 paź 16:04