Czy ktoś może mi wytłumaczyć skąd: (p{2p{3}})^x
maćek: Czy ktoś może mi wytłumaczyć skąd:
| | 1 | |
(√2−√3)x jest równe |
| |
| | (√2+√3)x | |
4 paź 15:23
Kamil: A dlaczego miałoby to być równe? Byłoby równe gdyby nawias był podniesiony do potęgi (−x).
4 paź 15:24
olekturbo: Ale to jest równe.
4 paź 15:26
maćek: Szczerze to sam nie wiem, jednak tak mam w zeszycie.. Napiszę cały przykład
(
√2+√3)
x + (
√2−√3)
x = 4
I później oni drugi nawias zamienili na taki jak napisałem powyżej i podstawili t, że:
To jak Ty byś to rozwiązał?
4 paź 15:27
maćek: olekturbo a mógłbyś wyjaśnić dlaczego?
4 paź 15:28
Kamil: O.o nie widziałem, że zmieniają się znaki. Przepraszam za poprzedni wpis.
4 paź 15:31
andy: (√2−√3)*√•(√ 2+√3)*=1
(2•2−3)*=1
1=1
4 paź 15:31
maćek: Nie do końca widzę co zrobiłeś andy :c
4 paź 15:33
henrys: | | √2+√3 | | √4−3 | | 1 | |
√2−√3* |
| = |
| = |
| |
| | √2+√3 | | √2+√3 | | √2+√3 | |
4 paź 15:38
maćek: Ahaaa.... Dziękuję
4 paź 15:41