Oblicz współrzędne punktów wspólnych
alexaa:
a)Oblicz współrzędne punktów wspólnych wykresu funkcji f z osiami układu współrzędnych.
b) Sprawdź, czy punkt A(4log2 √5 , −2) należy do wykresu funkcji.
dla f(x)= 1 − log2(x+3)
Chodzi mi o dokładne obliczenia, bo w a) podstawiłem za x=0 i wyszło mi że y=−2 , a powinno być
wyjść (−1,0)
4 paź 15:22
alexaa: pomoże ktoś?
4 paź 17:11
Janek191:
a) Gdzie fa funkcja f ?
4 paź 17:21
Janek191:
b) 4log2 √5 = 22 log2√5 = 2log2 5 = 5
f(5) = 1 − log2( 5 + 3) = 1 − log2 23 = 1 − 3log2 2 = 1 − 3 = − 2
Odp. Tak
4 paź 17:28
Janek191:
Czy w a) i w b) jest ta sama funkcja f(x) = 1 = log2( x + 3) ?
4 paź 17:29
alexaa: tak jest to ta sama funkcja f(x)= 1 − log2(x+3)
4 paź 21:08
5years old: Nie chcialem tego wczesniej pisac ale wiedzialem ze alexaa zglosi sie wieczorem po
odpowiedz ,bo ma na jutro
4 paź 21:10
Janek191:
f(0) = 1 − log2 3
B =( 0; 1 − log2 3) − punkt wspólny z osią OY
−−−−−−−−−−−−
0 = 1 − log2 (x + 3)
1 = log2( x + 3)
x + 3 = 2
x = − 1
C = ( − 1; 0) − punkt wspólny z osią OX
−−−−−−−−−−
4 paź 21:21