wartość funkcji
ZUZINKA: Oblicz wartość funkcji f(x) = 3x3 + 2x2 − 4x + 3 w punkcie (−2,3).
4 paź 14:23
PW: Coś tu jest mylące. Ten punkt to ma być liczba minus dwa i trzy dziesiąte? Bo wygląda jak para
liczb (minus dwa, trzy), co by było bez sensu W dobrej książce napiszą: dla x = −2,3, wtedy
nie ma wątpliwości..
f(−2,3) = 3·(−2,3)3 + 2(−2,3)2 − 4(−2,3) + 3 = ...
4 paź 15:39
ZUZINKA: Tak było napisane na kartce z zadaniami które dostaliśmy, sama zastanawiałam się czy to dane
punktu czy po prostu 2 i 3/10 no ale niby pisze że w punkcie.... eh...
4 paź 20:08
PW: Nie stresuj się, autor chciał, żeby nie pomylić minusa z literackim myślnikiem, dlatego dał
nawiasy i wyszło tak, że w pierwszym odruchu każdy może się dziwić.
4 paź 20:13