prosze o pomoc jak zrobic
Alicja: (x+3)2−(x+4)2<=3x2 i 2)zadanko (3−x)(x−1)>(x+2)(x−1)
8 gru 21:04
ula: wymnóż i zrób z tego nierówność, oblicz deltę potem pierwiastki
−3x2−2x−7≤0
Δ=4−4*3*7<0
więc brak miejsc zerowych
parabola, ramiona do dołu (bo −3)
x∊R
tak samo robisz b
−2x2+3x−1>0
Δ=9−4....<0
x∊zbiór pusty
8 gru 22:11
Godzio:
b, ula masz źle powinno być tak : (stara zasada jak nie umiesz to nie rób, sama to powtarzasz

)
(3−x)(x−1)−(x+2)(x−1) >0
(x−1)(3−x − x−2) >0
(x−1)(−2x−1) >0 mamy odrazu pierwiastki z postaci iloczynowej
Δ u ciebie jest przecież dodatnia
Δ=9−8=1
√Δ=1
8 gru 22:22
Godzio: pomyłka
(x−1)(−2x+1) >0
| | 1 | |
i x∊( |
| , 1)  |
| | 2 | |
8 gru 22:27
Godzio: pomyłka
(x−1)(−2x+1) >0
| | 1 | |
i x∊( |
| , 1)  |
| | 2 | |
8 gru 22:28