22
dzaki czan:
| | 0*2(x−2)2 − (−11)*4(x−2)*1 | | 0*(x−2)−4*1 | |
y' = |
| − |
| |
| | 4(x−2)4 | | (x−2)2 | |
| | 44(x−2) | | 4 | |
y' = |
| + |
| |
| | 4(x−2)4 | | (x−2)2 | |
| | 44(x−2)(x−2)2 + 16(x−2)4 | |
y' = |
| |
| | 4(x−2)4*(x−2)2 | |
| | 44(x−2)3 + 16(x−2)4 | |
y' = |
| |
| | 4(x−2)4*(x−2)2 | |
| | 4(x−2)3[11+4(x−2)] | |
y' = |
| |
| | 4(x−2)4*(x−2)2 | |
good?
4 paź 13:43
PW: Zwłaszcza ostatnie przekształcenie.
Nie obraź się, ale o czymś takim mówi się: nieporadność rachunkowa. Dlaczego nie dodałeś
najpierw tych dwóch ułamków przed różniczkowaniem?
4 paź 13:50
dzaki czan: w którym momencie?
nie za bardzo to ogarniam.
jest tu coś w ogóle dobrze?
4 paź 13:56
olekturbo: nie mozesz skrocic (x−2)
4 paź 13:57
dzaki czan: chodzi o przed ostatni zapis?
4 paź 13:58
olekturbo: tak
4 paź 13:58
olekturbo: reszty nie patrzylem
4 paź 13:59
dzaki czan: no to ten przed ostatni zapis będzie końcowym,a co z wcześniejszymi?
4 paź 14:01
PW: Dlaczego nie dodałeś najpierw tych dwóch ułamków przed różniczkowaniem?
4 paź 14:05
dzaki czan: a powinienem dodać?
w 3 zapisie sprowadzam do wspólnego mianownika.
4 paź 14:11
PW: Powinienieś. Dostajesz wtedy jeden ułamek i
raz stosujesz wzór na pochodną ilorazu.
Zrób tak i zobaczysz, o ile szybciej zróżniczkujesz.
| | 1 | | 11 | | 8(x−2) | |
y = − |
| ( |
| + |
| ) = ... |
| | 2 | | ((x−2)2 | | (x−2)2 | |
4 paź 14:36