Zastosowanie równan i nierównosci wykładniczych
Dziwny człek: Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R) dla których równanie
(m+1) *49
x + 2(m−3)*7
x + m−1 =0 nie ma rozwiązań
pomoze ktoś
4 paź 13:40
olekturbo: t = 7x
m+1 ≠ 0
Δ < 0
4 paź 13:41
Dziwny człek: | | 5 | | 5 | |
Δ<0 −−> m> |
| m( |
| ,+∞) no i brakuje jakiegoś warunku |
| | 3 | | 3 | |
m+1≠= −> m≠−1
a w odpowiedziach jest napisane
| | 5 | |
m ∊ (−∞,−1> U ( |
| , +∞) |
| | 3 | |
4 paź 13:45
olekturbo: sprawdź dla m = −1
4 paź 13:47
4 paź 13:50
J:
Δ może być również ≥ 0
4 paź 19:25
Dziwny człek: Δ≥0
t1t2 < 0
t1 + t2<0
teraz jest dobrze?
5 paź 15:55
J:
nie ... obydwa ujemne : t1 + t2 < 0 i t1*t1 > 0
5 paź 15:56