matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kombinatoryka
Miś:
udowodnić że:
n
k−1
n
k
n+1
k
+
=
4 paź 13:15
sushi_gg6397228:
rozpisuj z definicji symbol Newtona
4 paź 13:16
Miś:
n!
n!
+
(k−1)!(n−k+1)!
k!(n−k)!
4 paź 17:14
Miś:
?
5 paź 11:24
Benny:
n!
n!
=
+
=
(k−1)!*(n−k)!*(n−k+1)
(k−1)!*k*(n−k)!
n!*k
n!*(n−k+1)
=
+
=
k!*(n−k+1)!
k!*(n−k+1)!
n!(n−k+1+k)
(n+1)!
n+1
k
=
=
=
k!(n−k+1)!
k!(n+1−k)!
5 paź 11:30