Funkcja logarytmiczna
Uneur: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, (m∊R) dla których funkcja F(x)=logm2X jest
malejąca.
Funkcja logarytmiczna f(x)=logab jest malejąca gdy a∊(0,1)
Wiem więc że
m2∊(0,1) i x>0 => D=R+
m2>0 lub m2<1
m2>0 lub m<1 lub m>−1
Nie wiem co robić dalej
4 paź 12:02
PW: Warunek
m2 ∊(0,1)
rozegrałeś źle.
Powinno być
0 < m2 < 1.
Pierwsza z tych nierówności jest zbędna, można było jej nie pisać (nierówność 0 < m2 jest
prawdziwa dla wszystkich m≠0). Rozwiązaniem nierówności
m2 < 1
(m−1)(m+1) < 0
są liczby ze zbioru (−1, 1)\{0} (uwzględniamy warunek m≠0 − podstawa logarytmy nie może być
zerem).
4 paź 12:41
PW: Dokładnie wskazuję miejsce błędu w rozumowaniu:
− Warunek m2∊(0, 1) oznacza
m2 > 0 i m2 < 1,
a nie jak pisałeś "lub".
4 paź 12:45
Uneur: Dzięki wielkie

Bardzo pomogłeś
4 paź 13:20
pigor: ..., no właśnie; zawsze twierdziłem, że
kolorek czerwony − tu literki
i − potrafi zrobić swoje . ..
4 paź 15:17