qqq
muse: pochodna − sprawdzenie
| | 8x*8(1−x2)4 − x8*32(1−x2)3*(−2x) | |
y' = |
| |
| | [8(1−x2)4]2 | |
| | 64x(1−x2)4 + 64x9(1−x2)3 | |
y' = |
| |
| | 8(1−x2)8 | |
?
4 paź 11:38
5-latek: Przeciez (x8)'= 8x7
4 paź 11:48
muse: racja,chyba się nie wyspałem.
poprawiając to czy tok zapisu będzie dobry?
4 paź 11:50
PW: W mianowniku 64, a nie 8.
Na przyszłość: czynnik stały zostawić w spokoju, przecież
4 paź 11:52
muse: dobra,zacznę od początku.
4 paź 11:54
muse: | | 8x7*8(1−x2)4 − x8*32(1−x2)3*(−2x) | |
y' = |
| |
| | 64(1−x2)8 | |
| | 64x7(1−x2)4 + 64x9(1−x2)3 | |
y' = |
| |
| | 64(1−x2)8 | |
lepiej?
4 paź 12:03
PW: Jeszcze elegancja − wyłączenie w liczniku tego co się da wyłączyć i skrócenie z mianownikiem.
A teraz popatrz (matematyka nauką ludzi leniwych):
| | 1 | x8 | | 1 | | x2 | | 1 | | 1 | |
|
|
| = |
| ( |
| )4 = |
| (1 + |
| )4 |
| | 8 | (1−x2)4 | | 8 | | x2−1 | | 8 | | x2−1 | |
i zróżniczkuj to.
Porównaj czas potrzebny na jedno i drugie oraz możliwości popełnienia pomyłki.
4 paź 12:27
muse: | | 64x7(1−x2)3[(1−x2)+x2] | |
y' = |
| |
| | 64(1−x2)8 | |
| | x7[(1−x2)+x2] | |
y' = |
| |
| | (1−x2)5 | |
?
cóż,przy moim jest trochę roboty.
4 paź 12:43
sushi_gg6397228:
a wyrażenie w nawiasie kwadratowym się nie skróci ?
4 paź 13:01