Całka podwójna
Karol: Witam. Muszę znaleźć granice całkowania całki podwójnej po dr dφ, jeżeli:
D={(x,y): x2+y2≤5 ⋀ |y|≥x.
∫∫ f(x,y) dxdy = ∫ [ ∫ f(x,y)r dr] dφ − tutaj mam znaleźć granice.
D
Wiem, że na początku robię (chyba dobrze):
x2+y2≤r2≤5 ⇒ r∊[0,√5]
następnie nie wiem co z |y| ≥ x.
Z góry dzięki za pomoc
4 paź 11:34
b.: x2+y2=r2;
jeśli chodzi o |y| ≥ x, to narysuj ten obszar i odczytaj zakres argumentów (czyli φ)
4 paź 12:13
Karol: czyli od 7π / 4 do π / 4 ? Wykres nierówności ogranicza w taki sposób?
4 paź 12:46
b.: W zasadzie tak, choć raczej od π / 4 do 7π / 4.
4 paź 13:11
Karol: Okej, dzięki, rozumiem już o co w tym chodzi
4 paź 14:10