Koła i okręgi
Wiki: 1. Kolejka toczy sie po torach w kasztalcie okregu. Rozstaw szyn jest rowny 4cm. Podczas
jednego pelnego okrazenia lewe kolko wagonu wykonalo o 2 obroty wiecej niz prawe. Jaka jest
dlugosc srednicy kolek wagonu?
2. Czy w garnku o srednicy 24cm zmieszcza sie cztery sloiki o srednicy 10cm kazdy?
4 paź 09:53
Kacper:

2. Mogę układać jeden słoik na drugim?

Oblicz długość jednego z tych odcinków
4 paź 09:58
daras: jeżeli jest dość wysoki to tak
4 paź 10:00
daras: garnki nie stykają się po przekątnej wiec trzeba porównać średnicę okręgu z przekątną innego
kwadratu
4 paź 10:02
daras: Cytat: "lewe kolko wagonu wykonalo o 2 obroty wiecej niz prawe "
więc jest to skręt w prawo
2πR = n
2π(R−4) = n−2
4 paź 10:04
Wiki: I jak to obliczyc? bo mi wychodzi wtedy sprzecznosc
4 paź 13:05
sushi_gg6397228:
odejmij stronami
4 paź 13:10
Wiki: no to wlasnie wychodzi sprzecznosc...
4 paź 13:13
PW: A bo
daras napisał nieprawdę.
Powinno być
| | ⎧ | 2πR = n(2πr) | |
| | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2π(R−4) = (n−2)(2πr) | |
R − promień koła, po którym krążą kółka kolejki (zewnętrzny),
2r − średnica kółka wagonika (o to pytają).
4 paź 13:31
sushi_gg6397228:
droga duża= droga mała * ilość obrotów
2πR = n (2π r)
2π(R−4) = (n−2) * ((2π r)
r− promień koła wózka
R− promień koła szyny
4 paź 13:31