aa
Hugo: Jak to obliczyć? Obliczyć gęstość:
a) wody
b) rtęci
c) alkoholu etylowego
w temperaturze T1 = 323 K, jeżeli znana jest gęstość tych cieczy w warunkach normalnych.
Gęstości i współczynniki rozszerzalności dobrać z tablic.
a) woda
T
1 = 323 K = 50
oC
w tablicach znalazłem dla 50
oC −> 988,07km/m
3 gęstość
tą rozszerzalność nie wiem jak obliczyć, czy ktoś mógłby pomóc

?
4 paź 00:36
4 paź 00:42
4 paź 00:43
Hugo: Już czytam , dziękuję !
4 paź 00:43
Hugo: nie rozumiem

... miałem przemiany izo choryczne/baryczne/termiczne i adiabate nawet. Wzór
Clapeyrona miałem.
Szukamy d − gęstości. Wzór Clapeyrona nie opisuje d = ...
Na samym dole twojego screena jest wzór:
P − ciśnienie , warunki normalne 1013,25 hPa
M − co to? Masa molowa

? ale jak to z wody obliczyć? H
2O? 1+1+16 = 18?
R − 8,31 stała
T − T
1 = 323K , to ?
4 paź 00:54
RJS:
Chyba tak

Nie wiem, nie studiuję chemii, podesłałem Ci mój podręcznik
4 paź 00:57
Hugo: Warunki normalne
T
norm = 273 K
P
norm = 1013,25hPa
T
1 = 323K
Wzór:
P
1 = 1380,92722 hPa
| | PM | | 1380,92722* 18 | |
d = |
| = |
| = 9,25615786 głupoty.... |
| | RT | | 8,314*323 | |
4 paź 01:05
Hugo: Odp. a) 989,5 kg/m
3 
Czy miałbyś jeszcze jakiś pomysł?
4 paź 01:06
RJS:
Nie mam innego pomysłu póki co.
4 paź 01:13
Hugo: d=d
o(1−a*delta T)
d = 999,87 ( 1− 210*10
−6 * 50) = 999,87*0,9895 i wychodzi
4 paź 01:41
daras: woda TO NIE GAZ
4 paź 02:47
daras: współczynnik rozszerzalności objętościowej
| | ΔV | |
β = |
| , gdzie V−o − objętość w temp. to |
| | VoΔT | |
stąd V = V
o(1 + βΔT), gdzie β≈3α i ΔT = t −t
o a t
o = 0
o C
więc V ≈ V
o(1 + 3αt)
4 paź 02:53
Hugo: 
Hugo robi do przodu się jeszcze uczy; ma mechanike płynów
Dzięki !
4 paź 10:10
daras: to ćwicz r−nie Bernoulliego tylko Daniela a nie Jakoba !
4 paź 10:29
Hugo: @daras: wszedlem na wikipedie i to jest skąplikowane nie rozumiem tego wgl. Miałbyś cierpliwość
mi to wytłumaczyc

?
Kolega mi dał wczoraj ten wzór na jego podstawie to wyliczyłem , jednak dostałem ten wzór bez
objasnien, a zagadnienia nalezy zgłębiać by je lepiej poznawać i mieć swobodę poruszania się w
tej dziedzinie.
Na wikipedi czytam widzę i alfe i bete. Jest tam współczynnik Beta dla wody 210 * 10 do −6.
Zrobiłeś mi z Bety trzy Alfy. Pod Alfe co podłożyć? Jak to potem; tą objętość sprowadzić do
gęstości?

wytłumaczyłbyś mi ?
4 paź 14:30
Hugo: Co do twojego wzoru:
na wikipedi nie ma V
o , jest V. Spekulowałem ze to V końcowe a nie początkowe

? nie
precyzyjnie napisali?
http://scr.hu/2pdc/8ih3j , Przemnażasz mianownik:
β* V
oΔT= ΔV = V−V
o ? (końcowe V od początkowego)
V = β* V
oΔT + V
o
V = V
o(β* ΔT +1 )
V = V
o( 210 * 10
−6 * (323−273 = 50) + 1) = V
o * 1.0105
| | 1 | |
Gęstość początkowa = 999,87 ; czy to zachodzi odwrotnie proporcjonalnie? V ~ |
| |
| | d | |
999,87/1,0105 = 989,480455 Czyli przy zaokrągleniu wynik
4 paź 14:56
Hugo: b) rtęć
V = V
o(β* ΔT +1 )
V = V
o(β* ΔT +1 )
V = V
0( 181 * 10
−6 * 50 + 1) = V
o * 1.00905
gęstość rtęci dla T
o = 273K = 13,595 kg/m
3 Czyli:
13,595 / 1.00905 = 13,4730687 odp to: b) 13474,1 kg/m3

i o co chodzi
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=28&t=63773
na tym forum mają to samo zadanie
4 paź 15:03
Hugo: Mi sie wydaje ze jest bląd w odp

c) .. nie mogę znaleźć gęstości dla 0
oC , jest dla 20 stopni z wikipedii 0,79g/cm
3

ale w tym wypadku to nic nie daje, pomine ten przykład.
4 paź 15:32
daras: gęstość H2O w to =0o C wynosi 0,99984 kg/m3
4 paź 16:08
daras: na tamtym forum mają też podaną gęstość Hg w 0o C więc masz jedno z głowy
4 paź 16:10
daras: natomiast gęstość alkoholu zależy też od jego stężenia
4 paź 16:11
daras: tablice gęstości i inne znajdziesz w H.Szydłowskim −Pracownia fizyczna
4 paź 16:11
Hugo: Obliczyć gęstość:
a) wody
b) rtęci
c) alkoholu etylowego
przy ciśnieniu p1 = 5*105 Pa, jeżeli jest znana ich gęstość w warunkach normalnych. Gęstości i
współczynniki ściśliwości dobrać z tablic.
Odp. a) 1000,1 kg/m3 b) 13596,2 kg/m3 c)785,3 kg/m3.
a)
p1 * V1 = p
0 * V
0
p
1 = 5*105 Pa
gęstość = 999,87 dla T=273K
Beta = 210 * 10 do −6
V = Vo(β* ΔT +1 )
ale nie mamy T
1 , więc ΔP? ale to strasznie duże wychodzi. Jak zmodyfikowac ten wzór?
4 paź 16:20
Hugo: @daras ! jesteś

!
Pomińmy ten przykład z alkoholem proszę, to drugie zadanie. Nie mamy T
1 za to mamy P
1. Jak
sobie z tym poradzić? ΔT =/= ΔP strzelam, bo bym podmienił i by było.
4 paź 16:22
Hugo: takie cos znalazłem, ale wciąż to nie rozwiązuje problem z temperaturą
4 paź 17:30
4 paź 18:10
daras: Mylisz współcz. rozszerzalności objętościowej gazów z innymi stanami skupienia, napisałem Ci to
już o 2:47

czy Ty studiujesz chemię
4 paź 18:17
daras: Poza tym podawanie jakiś liczb bez żadnych jednostek jest bez sensu.
4 paź 18:18
daras: Jeśli masz podaną gęstość w warunkach normalnych, to stosujesz wzór z 2:53
4 paź 18:21
Hugo: gęstośc wody mam dla 0 stopni z tablic 999,87 kg/m3
mam p1 = 5000hPa
p0 = 1013,25hPa
T0 = 273 K
szukam d2
:((
4 paź 18:38
Hugo: różnica jest w poleceniu zeby dobra współczynnik ściśliwości o tamtego zadania. Prosze
naprowadz mnie jak to zrobić.
Jak mam skorzystac z p = m/V jeżeli nie mam V ani m ?
4 paź 18:45
Hugo: Podstawilem do tego wzoru:
http://scr.hu/2pdc/kntv1
współczynnik ściśliwosci dla wody to 2,2 * 10
9 ale nie wychodzi jak to ruszyć?
Twój post 2:47
"woda TO NIE GAZ"
no rozumiem i masz racje że mylilem wzoru
Twój kolejny post 2:53 zawiera zmienną T , którą nie mam podaną. W tamtym zadaniu to się
sprawdzało tu mam delte p
:((?
4 paź 18:49
': co ty chrzanisz

jakie współczynniki ściśliwości

weź sie ogarnij trochę
4 paź 21:28