3 paź 15:44
ICSP: najmniejsza wartość funkcji kwadratowej to yw
3 paź 15:45
ICSP: Czyli u ciebie yw będzie funkcją zmiennej m : yw(m) = ...
Masz znaleźć jej minimum.
3 paź 15:45
3 paź 15:48
ICSP: i teraz szukasz minimum.
3 paź 15:49
kirgo61: jakaś wskazówka? od czego powinienem zacząć?
3 paź 15:53
ICSP: gdzie funkcja kwadratowa przyjmuje swoje minimum bądź maksimum ?
3 paź 15:54
kirgo61: na miejscach zerowych?
3 paź 15:57
ICSP:

najmniejsza wartość :
dla jakiego argumentu jest przyjęta :
3 paź 15:58
kirgo61: na −1?
3 paź 16:00
ICSP: Powiedz mi co rozumiesz przez "na − 1" ?
3 paź 16:02
kirgo61: −1 na osi OX.
3 paź 16:04
ICSP:

czyli dla
argumentu −1 wartość funkcji jest najmniejsza ?
Nigdzie już parabola nie leży "niżej" ?
3 paź 16:09
kirgo61: nie no, jest jeszcze niżej wierzchołek. czyli jak wcześniej było mówione yw to najmniejsza
wartość funkcji?
3 paź 16:14
ICSP: yw to najmniejsza albo największa wartość funkcji kwadratowej i ta wartośc jest przyjmowana
dla argumentu : xw. O tym czy jest to najwieksza czy najmniejsza wartość decyduje
współczynnik a.
3 paź 16:16
kirgo61: współczynnik a wynosi −1 (to co stoi przy x2)?
3 paź 16:22
ICSP: 
:
mamy funkcję f(x) = −x
2 + mx + m. Wiemy (a < 0) ży przyjmuje ona wartośc największa równą y
w.
Jak na razie wykorzystujesz tylko podstawową wiedzę na temat funkcji kwadratowej.
| | m2 + 4m | |
yw = ... = |
| = g(m) |
| | 4 | |
g(m) jest funkcją największych wartości f(x) w zależności od parametru m.
Dalej polecenie mówi: "aby największa wartośc ... była najmniejsza z możliwych"
Czyli musisz znaleźć takie m dla którego g(m) przyjmuje najmniejszą wartość.
3 paź 16:29
kirgo61: ehh, najwyżej poszukam pomocy do rozwiązania na innym forum, ale dziękuje za próbę pomocy
3 paź 16:29
kirgo61: oo
3 paź 16:29
kirgo61: ok, wreszcie dałem radę

dziękuje za pomoc
3 paź 16:32