matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
monotoniczność ciągów
syllabi:
Wykaż, że ciąg a
n
jest rosnący i b
n
malejący: a
n
=5
n
+
3
b
n
= (2/3)
n
+
1
8 gru 20:43
BiebrzaFun :
a
n+1
−a
n
=5
n+4
−5
n+3
=5
n+3
(5−1)=4*5
n+3
>0 b
n+1
−b
n
=(2/3)
n+2
−(2/3)
n+1
=(2/3)
n+1
(2/3−1)=−1/3*(2/3)
n+1
<0
8 gru 20:56