pole obszaru
Pompon: Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji y=−x2+4, y=x2+2x. Zrobiłem wykres,
ale nie mam pojęcia co dalej?
2 paź 22:53
Qulka: całki
2 paź 22:54
Pompon: tzn?
2 paź 22:56
Pompon: Jak ułożyć z tego całkę?
2 paź 22:57
Qulka:

1
∫ −x
2+4−x
2−2x dx = −2x
3/3 −x
2+4x ]
1−2 = −2/3 −1+4 −16/3 +4 +8 = 9
−2
2 paź 23:01
Qulka: pod całką od górnej krzywej odejmujesz dolną
2 paź 23:02
Pompon: Czyli biorę tylko granice x tak?
2 paź 23:02
Mila:
y=−x2+4,
y=x2+2x
Punkty przecięcia:
−x
2+4=x
2+2x
2x
2+2x−4=0
Δ=36
| | −2−6 | | −2+6 | |
x1= |
| =−2 lub x2= |
| =1 |
| | 4 | | 4 | |
P=
−2∫
1(−x
2+4−(x
2+2x))dx=
=
−2∫
1(−2x
2−2x+4)dx= licz dalej sam
P=9
2 paź 23:04
Pompon: Wyliczyłem całke nieoznaczoną [−23 x3+4x − x2] i ograniczam ją −2 i 1 podstawiam i
wychodzi mi źle pomoże ktoś znaleźć błąd [−23+4−1]−[−163−8−4] chyba gdzieś w tym
jest błąd, ale nie wiem skąd on wynika?
2 paź 23:26
Qulka: −•(−)3=+
2 paź 23:27
Pompon: No to ładnie poleciałem, taki podstawowy błąd. Dzięki
2 paź 23:30