Miary kolejnych kątów czworokąta wypukłego mają się do siebie jak 3:5:7:9. Ile j
my_mathematical_romance: Miary kolejnych kątów czworokąta wypukłego mają się do siebie jak 3:5:7:9. Ile jest równa
różnica
pomiędzy największym a najmniejszym kątem?
Zrobiłam tak:
stosunek najmniejszego i największego kąta to 3:9 czyli 1:3
a−kąt większy
b−kąt mniejszy
a=3b
a+b=180
i wyszło że kąt a to 135 , a kąt b to 45, czyli różnica to 90.
Czy to jest poprawnie uczynione?
2 paź 19:55
sushi_gg6397228:
wystarczyło : 3x+5x+7x+9x= 360o (suma kątów)
najmniejszy kąt 3x
największy kąt 9x
2 paź 20:02
5-latek: Suma katow wewnętrznych czworokąta wypukłego wynosi 360 stopni
24*x=360 x=15
3x=45
5x=75
7x= 105
9*x=135
135−45=90
2 paź 20:04
PW: Wynik może przez przypadek doby, ale "uczynione" niezrozumiale. Dlaczego zakładasz, że
a + b = 180°?
2 paź 20:06
Mila:
Nie napisałaś dla czego α+β=180
o
Może tak:
3:5:7:9 stosunek miar kątów
3x+5x+7x+9x=360
o
x− wspólna miara
24x=360
α=3x=45
o
β=9x=135
0
β−α=90
o
2 paź 20:06
my_mathematical_romance: Dziękuję wam bardzo!
2 paź 20:12
Mila:
dlaczego −miało być.
2 paź 20:28
PW: No to stawiamy piątkę, czy dwóję?
2 paź 20:31