Funkcje
Duska: Do wykresu funkcji f(x)=2ax+b należy punkt A(1,−3/2), a jej zbiorem wartości jest przedział
(−2;∞). Oblicz a i b. podstawiłam do wzoru funkcji −3/2= 2a +b, ale nie wiem co z tym zrobic
dalej
2 paź 17:53
sushi_gg6397228:
czy dobrze jest przepisane zadanie, bo ZW dla f. liniowej, to dziwnie wygląda
2 paź 18:00
Qulka: potęga jej spadła

było 2
ax
2 paź 18:03
Duska: przepraszam żle przepisałam funkcję, miało byc f(x)= 2ax +b, funkcjakładnicza wykładnicza
2 paź 18:04
Qulka: ze ZW wynika że b=−2
2 paź 18:04
Qulka: a=−1
2 paź 18:06
Duska: dlaczego, bo nie rozumiem?
2 paź 18:06
Duska: tzn wiem jak obliczyć a gdzy mam juz b, ale dlaczego ze ZW wynika b? bardzo proszę o
wyjasnienie
2 paź 18:09
Qulka:

bo normalnie asymptotą jest 0 (niebieska) zaś b przesuwa wykres góra dół i tu obniżył o 2
(zielona)
2 paź 18:10
2 paź 18:11
Duska: aaaa i wszystko jasne, dziękuje serdecznie
2 paź 18:11