Oblicz
♡: Rozwiąż równanie √5x + 3 = x+11
2 paź 17:43
2 paź 17:51
kamil: obie strony podnosisz do kwadratu i elegancko Ci rozwiazanie wyjdzie

5x
2+9=x
2+121
4x
2=112
x
2=28
x=
√28
x=2
√14
2 paź 17:52
bezendu:
x=2+2√5
2 paź 17:57
===:
... namieszaliście (w głowie) tak, że pewnie serduszko przestanie pikać
2 paź 18:11
Qulka: kamil .. od kiedy przestały obowiązywać wzory skróconego mnożenia
2 paź 18:13
===:
... oj
kamil ... dobrze, że Twoja Pani nie widzi jak podnosisz do kwadratu
2 paź 18:13
♡: Bezendu wyszła Ci poprawna odpowiedź możesz rozpisać?
2 paź 18:57
2 paź 18:58
♡: Nie wiele mi to mówi
2 paź 19:31
sushi_gg6397228:
to weź się do nauki
2 paź 19:32
Qulka: √5x−x=8
x(
√5−1)=8
| | 8 | | 8(√5+1) | | 8(√5+1) | | 8(√5+1) | |
x= |
| = |
| = |
| = |
| = 2(√5+1) |
| | √5−1 | | (√5−1)(√5+1) | | 5−1 | | 4 | |
2 paź 19:34
Janek191:
@ Qulka
Za długi ten pierwiastek

x *(
√5 − 1) = 8
2 paź 19:39
Qulka: na samej górze jest dobrze

tu się w edytorze pogubiłam w nawiasach
| | 8 | | 8(√5+1) | | 8(√5+1) | |
x= |
| == |
| = |
| = 2(√5−1) |
| | (√5−1) | | (√5−1)(√5+1) | | 5−1 | |
2 paź 19:45
Metis: Janku e−mail
2 paź 19:47
♡: Dziękuję bardzo !
2 paź 19:55
5-latek: To oznacza ze rozumiesz
Wobec tego wytłumacz mi dlaczego z √5x−x=8 zrobilo się x(√5−1)=8?
2 paź 20:10
Eta:
x(√5−1)=8 /*(√5+1) ⇒ 4x=8(√5+1) ⇒ x=2(√5−1)
2 paź 20:23
♡: No wyciagnelismy x przed nawias, nie rób już ze mnie takiej głupiej
2 paź 20:30
5-latek: No widzisz i ja tez z tego skorzystałem
2 paź 20:32
pigor: ..., O

, widzę. że ...

ktoś jednak odrobił pracę domową ;
niestety zainteresowana(y) tego nie chce zauważyć, a szkoda ...
3 paź 00:13