matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice
Linein:
Oblicz granice
x−4
lim
√
2x+1
−3
x−>4
2 paź 17:19
Qulka:
=3
2 paź 17:21
Linein:
a jak to rozpisać ?
2 paź 17:23
Qulka:
wykorzystując ten mechanizm
https://matematykaszkolna.pl/strona/1134.html
2 paź 17:23
Linein:
(x−4)
(
√
2x+1
+3)
lim
*
=
√
(2x+1
−3)
(
√
2x+1
+3)
x−>4
x
√
2x+1
+3x−4
√
2x+1
−12
= lim
=...
2x−8
x−>4 co dalej ?
3 paź 10:04
daras:
1
−
27
3 paź 10:51
Linein:
ma wyjść 3
3 paź 10:56
Linein:
ok już mi wyszło
3 paź 10:59
Janek191:
x − 4
f(x) =
=
2 x + 1 − 9
√
2 x + 1
+ 3
( x −4)*(
√
2 x + 1
+ 3)
√
2x + 1
+ 3
=
=
2*( x − 4)
2
więc
√
2*4 + 1
+ 3
6
lim f(x) =
=
= 3
2
2
x→4
3 paź 14:46