Cztery liczby przy dzieleniu przez 5 dają reszty 0,1,2,3. Jaką resztę przy dzie
filip99: 1. Cztery liczby przy dzieleniu przez 5 dają reszty 0,1,2,3. Jaką resztę przy dzieleniu przez 5
daje ich suma?
Dodałem te reszty i wyszło 6, podzieliłem potem to przez 5 i wyszło 1, czy to dobrze?
2.Cena płaszcza najpierw spadła o 20%,a potem wzrosła o 25%. W porównaniu do ceny początkowej,
cena końcowa jest mniejsza, większa czy równa? Wyszło mi, że równa.
Byłbym wdzięczny gdy ktoś powiedział, czy dobrze, dziękuję z góry.
undefined
2 paź 16:22
Mila:
1)
Dobrze.
Zapisujemy:
a=5k
b=5m+1
c=5n+2
d=5p+3, gdzie k,m,n,p∊N
a+b+c+d=5k+5m+1+5n+2+5p+3=5k+5m+5n+5p+5+1=
=5*(k+m+n+p+1)+1⇔reszta z dzielenia sumy liczb przez 5 jest równa 1.
2 paź 16:28
Mila:
2)
x− cena początkowa
0.8x − cena po obniżce o 20%
| 1 | |
| *0.8x=0.2x − kwota podwyżki |
| 4 | |
0.8x+0.2x=x
a to jest równe cenie początkowej.
2 paź 16:31
filip99: dziękuję bardzo
2 paź 16:32
Mila:
2 paź 16:38