Rozkład na ułamki proste
Karol: Witam, mam pytanie, czy dobrze rozłożyłem?
x+5
−−−−−−−−−−− =
x3(x2+1)(x2−3)
A Bx+C Cx2+Dx+E Fx+G Hx+I
= −−− + −−−−− + −−−−−−− + −−−−−−− + −−−−−−
x x2 x3 x2+1 x2−3
2 paź 16:21
Joe Black: coś mi tu nie gra ...
x2−3=(x−√3)(x+√3)
2 paź 16:33
Mila:
x
2−3=(x−
√3)*(x+
√3)
| x+5 | |
| = |
| x3*(x2+1)(x−√3)*(x+√3) | |
| | A | | B | | C | | E | | F | | Gx+H | |
= |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| | x | | x2 | | x3 | | x−√3 | | x+√3 | | x2+1 | |
2 paź 16:38
ICSP: źle.
| | A | | B | | C | | Dx + E | | F | | G | |
= |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| | x | | x2 | | x3 | | x2 + 1 | | x − √3 | | x + √3 | |
2 paź 16:38
Karol: Czyli rozłożyć x2−3 tak jak napisałeś i zrobić na końcu zamiast ostatniego ułamka:
H / (x−√3) + I / (x+√3) ?
2 paź 16:39
Karol: Ok dzięki ICSP
2 paź 16:39
Joe Black: Ułamki pisz tak
tylko bez "spacji"
2 paź 16:41
Karol: Dzięki
2 paź 16:51
Mila:
Moje też dobrze, ale przeskoczyłam literkę D, to nie ma znaczenia.
2 paź 16:53