korzystając z definicji heinego granicy funkcji w punkcie oblicz
Linein: korzystając z definicji heinego granicy funkcji w punkcie oblicz
x−>2
x−>1
Rozwiązanie:
1) Niech lim x
n=2, x
n≠2
n−>
∞
| | x2 − 1 | | xn2 − 1 | |
lim |
| = lim |
| = |
| | x − 1 | | xn − 1 | |
x−>2 n−>
∞
| | (xn − 1)(xn + 1) | |
= lim |
| =lim(xn+1)=3 |
| | xn−1 | |
n−>
∞ n−>
∞
2) Niech lim x
n=1, x
n≠1
n−>
∞
| | x2 − 1 | | xn2 − 1 | |
lim |
| = lim |
| = |
| | x − 1 | | xn − 1 | |
x−>1 n−>
∞
| | (xn − 1)(xn + 1) | |
= lim |
| =lim(xn+1)=2 |
| | xn−1 | |
n−>
∞ n−>
∞
Czy jest to dobrze rozwiązane ?