Rozwiąż nierówności :
zuzm_homeschooling: Jak to rozwiązać? Lub w ogole jak podrjsc do tego typu zafan, przykładów; )
22x+10x>6x+15x
2 paź 15:04
pigor: ..., np. tak :
22x+10x > 6x+15x ⇔ 2
2x+2
x *5
x > 2
x *3
x+3
x *5
x ⇔
⇔ 2
x(2
x+5
x) > 3
x(2
x+5
x} / : 3
x(2
x+5
x) >0 (dlaczego ?) ⇔ (
23)
x >1 ⇔
⇔ (
23)
x > (
23)
0 ⇔
x<0 (z wł. f. malejącej) , czyli
x∊R−. ...
2 paź 15:15
J:
⇔2*2x +2x*5x − 2x*3x − 3x*5x > 0 ⇔2x(2x + 5x) − 3x(2x + 5x) > 0
2 paź 15:16
Metis:
L= 2
2x+10
x=
=4
x+10
x=
=(2*2)
x+(2*5)
x=
=2
x*2
x+2
x*5
x=
=2
x(2
x+5
x)
P= 6
x+15
x=
=(2*3)
x+(3*5)
x=
=2
x*3
x+3
x*5
x=
=3
x(2
x+5
x)
2
2x+10
x>6
x+15
x ⇔ 2
x(2
x+5
x)>3
x(2
x+5
x)
Próbuj dalej sam
2 paź 15:19
zuzm_homeschooling: Ok, dzieki!
3 paź 10:50