Ciągi - które są arytmetyczne PROSZĘ O POMOC
Adrian: Proszę o pomoc, bo kompletnie tego nie rozumiem.
Oto wzory ogólne czterech ciągów. Które z tych ciągów są arytmetyczne?
1) bn=4n+n2n
2) cn=√3+(n−1)x2
3) dn=6n2+12nn+2
2 paź 14:44
J:
| | n(4+n) | |
1) bn = |
| = n + 4 − arytmetyczny |
| | n | |
| | 6n(n+2) | |
3) dn = |
| = 6n − arytmetyczny |
| | n+2 | |
2 paź 14:49
Adrian: A czy dało by radę opisać całe zadanie ? Krok po kroku, gdyż na końcu semestru będę miał z tego
egzamin, tłumacząc po kolei jak to zrobiłem, a ja nie wiem jak się nawet za to zabrać
2 paź 15:00
J:
obliczasz różnicę : an+1 − an = ... i jeśli ma wartość stałą, to ciąg jest arytmetyczny;
1) (n+1) + 4 − (n +4) = 5 − 4 = 1 (stała) − c.arytmetyczny
2 paź 15:18