obszar do całki podwójnej
lolek: Potrzebował bym żeby ktoś wyznaczył mi obszar do całki podwójnej D: 1≤x
2+y
2≤9 ?
∫∫ cos(x
2+y
2)dxdy przy okazji pomoc w rozwiązaniu całki mile widziana

D
2 paź 13:47
J:
obszar całkowania to pierścień..
D:
0 ≤ α ≤ 2π
1 ≤ r ≤ 3
.... = ∫∫cosr*rdαdr ( i przez części )
2 paź 13:50
J:
sorry ... źle
2 paź 13:52
J:
= ∫∫cos(r2)*rdαdr ... i podstawienie: r2 = t ⇒ 2rdr = dt
2 paź 14:01
lolek: ok dzięki
2 paź 14:13
J:
| | 1 | |
=0∫2πdα(1∫3∫cos(r2)*rdr = 0∫2πdα[ |
| sin(r2)]13 = π[sin9 − sin1] |
| | 2 | |
2 paź 14:17
lolek: W pewnym momencie gdy liczę środkową funkcję z całki nieoznaczonej (na razie) wychodzi mi
coś takiego ∫cos(r2) rdα i nie wiem co dalej ?
2 paź 15:18
lolek: czy ma być tak t=r2, dt/2=r i ztego rozwiązywać?
2 paź 15:19
J:
pokazałem Ci ( 14:01) .. podstawienie: r2 = t
2 paź 15:19
lolek: dt/2=rdα oczywiście
2 paź 15:21
J:
dα Cie na razie nie interesuje ... licz: ∫cos(r2)*rdr = ..
2 paź 15:23
lolek: czyli z tego wyjdzie 1/2sin(r2)+c
2 paź 15:23
J:
jeśli w całce podwójnej granice całkowania są stałe, to liczysz każdą całkę oddzielnie
i mnożysz wyniki przez siebie ( kolejność obliczania nie ma znaczenia)
= ∫cos(r2)dr * ∫dα
2 paź 15:25
J:
tak ... teraz policz tą całkę w granicach ... , potem policz ∫ dα w garnicach i wyniki pomnóż
2 paź 15:26
lolek: Czy jak tak zapisałem całkę na początku to jest dobrze
1∫3[0∫2πcos((rcosα)2+(rsinα)2)rdα]dr to czy to jest dobrze, czy źle?
2 paź 15:30
J:
nie .. = 0∫2πdα∫13cos(r2)*rdr
2 paź 15:34
lolek: [12 sin(r2)] 02π nie wiem czy dobrze podstawiam?
[12 sin(2π2)]−[12 sin(02)], bo wychodzi mi zero
2 paź 15:56
lolek:
2 paź 16:11