Oblicz
Maturzystka: | | xy | |
Wykaż ze dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych x,y,z jest spelniona nierówność |
| + |
| | z | |
2 paź 13:17
PW: Niech
y = px, z = qx, gdzie p, q > 0
wtedy badana nierówność przyjmuje postać
| | xpx | | pxqx | | xqx | |
|
| |
| + |
| ≥ x(1 +p +q) |
| | qx | | x | | px | |
| | p | | q | |
|
| x+ pqx + |
| x ≥ x(1 +p +q) |
| | q | | p | |
Dzielenie przez x jest dopuszczalne, gdyż z założenia x > 0.
Zamienił stryjek siekierke na kijek? Nie, teraz są już tylko dwie liczby dodatnie p i q, a
nierówność zdaje się łatwa do udowodnienia.
2 paź 13:28
wmboczek: x=1 y=1 z=1 i nijak nie pasuje
2 paź 13:43
wmboczek: a sorki nie zauważyłem przeniesienia z poprzedniej linii
2 paź 13:44
wmboczek: obustronnie razy 2xyz
pogrupować do wzorów skróconego mnożenia postaci
(xy−xz)2+(xy−yz)2+(xz−yz)2≥0
2 paź 13:48
Maturzystka: Sprowadzamy do wspolnego mianownika i co dalej?
2 paź 13:49
PW: Dodatkowa wskazówka, która ułatwi rozwiązanie. Gdyby założyć, że x jest największą z trzech
liczb, to p i q byłyby liczbami mniejszymi od 1 lub równymi 1. Takie założenie nie psuje
ogólności rozważań − największa liczba i tak ginie po podzieleniu przez nią stronami, a
pozostałe liczby po obu stronach są identyczne (zmieni się tylko ich kolejność).
2 paź 13:52
PW: Więcej nie piszę, bo teraz wmboczek wprowadził nowy pomysł, i się zrobi mieszanka.
2 paź 13:54
Maturzystka: PW twój pomysł jest dla mnie bardziej czytelny, więc gdybyś mógł podpowiedz coś jeszcze
2 paź 14:59
ZKS:
Ładnie też idzie z nierówności między średnimi.
| | xy | | yz | |
| ≥ ( |
| * |
| )1/2 = y |
| 2 | | z | | x | |
| | xy | | xz | |
| ≥ ( |
| * |
| )1/2 = x |
| 2 | | z | | y | |
| | yz | | xz | |
| ≥ ( |
| * |
| )1/2 = z |
| 2 | | x | | y | |
| xy | | yz | | xz | |
| + |
| + |
| ≥ x + y + z |
| z | | x | | y | |
2 paź 17:31
PW: Prawdziwość nierówności
wynika z faktu, że lewa strona jest co najmniej równa 2 + pq (suma odwrotności dwóch liczb
dodatnich jest co najmniej równa 2). Z kolei nierówność
2 + pq ≥ 1 + p + q
równoważna następującym
1 + pq ≥ p + q
(p−1)q ≥ p − 1
(p − 1)(q − 1) ≥ 0
przy założeniu p ≤ 1 i q ≤ 1 jest prawdziwa.
"Ciąg myślowy" jest więc taki:
| | p | | q | |
|
| +pq+ |
| ≥ 2 + pq ≥ 1+p+q. |
| | q | | p | |
2 paź 18:32