PROSZĘ O POMOC!
beata: dane są trzy wektory A=2i+3j−4k i B=−3j+4j+2k i C=7i−8j Oblicz ile wynosi 3C*(2A x B)
Jak to rozwiążać? proszę bardzo o odpowiedź, totalnie nie rozumiem fizyki i nie umiem tego
zrobić.
2 paź 12:41
J:
2A = [ 4,6,−8]
2A X B
i j k
4 6 −8 = [ 12+32 , 24 − 8 , 16+18] = [44 , 16 , 34]
−3 4 2
3C = [ 7 , 8 , 0 ]
3C o (2A+B) = 44*7 + 8*16 + 0*34 = 308 + 128 + 0 = 436
2 paź 13:01
beata: tylo zauważ , że pomiędzy 2AxB jest iloczyn wektorowy a pomięzy 3c jest skalarny
3 paź 15:03
sushi_gg6397228:
a jak to pomnozył wg Ciebie ?
3 paź 15:07
J:
zauważyłem
3 paź 15:07
5-latek: Czyli jeszcze masz dobry wzrok

Witaj
3 paź 15:08
J:
Cześć

... .kończy mi się bateria, a nie wziąłem ładowarki
3 paź 15:12
Potato: C= 7i − 8j
3C=[7,8,0]?
Z czego to wynika?
Chodzi mi o to, że w jednym jest 1c a w drugim 3c a liczby te same(pomijając zmieniony znak
przy 8)?
5 paź 11:12
Janek191:
→
3c = 3*[ 7, − 8, 0 ] = [ 21, − 24, 0 ]
I trzeba poprawić
5 paź 11:41
Potato: No, i teraz to ma sens

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź
5 paź 12:16