PW: Zdobywamy nową wiedzę − warto poznać to twierdzenie.
Elementarny dowód polega na wykonaniu działań po lewej stronie. Nierówność równoważna to
a ponieważ liczby są dodatnie, po podzieleniu stronami przez
√ab dostajemy także nierówność
równoważną
i następną po pomnożeniu przez dodatni mianownik:
(1) 2
√ab ≤ a + b,
która jest mutacją znanej oczywistej nierówności
(2) 2xy ≤ x
2 + y
2
(wystarczy podstawić
√a = x i
√b = y).
Równoważność prawdziwej nierówności (1) i badanej nierówności świadczy, że teza jest prawdziwa.
Jak by nie patrzył, otrzymaliśmy dowód nierówności między średnią harmoniczną a średnią
geometryczną, o której pisali Koledzy. W dowodzie rozpatruje się jeszcze, dla jakich a i b ma
miejsce równość − jest to oczywiste, gdy popatrzymy na nierówność (2).
ICSP: bądź tak:
Dla dowolnych dodatnich liczb a oraz b zachodzi znana nierówność:
| | 1 | | 1 | |
skoro a i b są dodatnie to liczby c i d zdefiniowane następujaco : a = |
| oraz b = |
| |
| | c | | d | |
również są dodatnie. Wstawiajac je do powyższej nierówności otrzymujemy:
co jest równoważne :