całka podwójna
Gość: Rozwiązałby ktoś taką całkę ∫∫ e
2√x2+y2 dxdy, D: x
2+y
2≤4, y ≥0 krok po kroku. Byłoby
super

D
2 paź 11:48
Godzio:
x = rcosφ
y = rsinφ
x
2 + y
2 = r
2 ≤ 4 ⇒ r ∊ [0,2]
y ≥ 0 ⇒ sinφ ≥ 0 ⇒ φ ∊ [0,π]
| | π | |
... = ∫0π∫02e2rrdrdφ = |
| * (e2rr|02 − ∫02e2rdr) = |
| | 2 | |
| | π | | π | |
= |
| (2e4 − e4 + 1) = |
| (e4 + 1) |
| | 2 | | 2 | |
2 paź 11:57
J:
x = rcosα
y = rsinα
D: 0 ≤ r ≤ 2
− π ≤ α ≤ 0
... = ∫∫ e2r*rdαdr ... .całka przez podstaiwnie: 2r2 = t
2 paź 11:57
J:
o ... już masz
2 paź 11:58
J:
o podstawieniu zapomij

.... oczywiście przez części , tak jak
Godzio
2 paź 12:05
Godzio: Dodam tylko, dla jasności,
π się wzięło z całki ∫
0πdφ
| 1 | |
| , się wzięło z wycałkowania przez części e2r |
| 2 | |
2 paź 12:11
Gość: Wielkie dzięki
2 paź 12:19
Gość: jak wycałkować to ∫e2r rdr przez części, ktoś objaśni?
2 paź 18:06
sushi_gg6397228:
masz dwie możliwości,
2 paź 18:10
Gość: Czy ktoś mógłby potwierdzić, że wynik to π(e4−14e4 +1), bo Godzio wyszło bez tej
14 e4, a jak coś to wytłumaczyć co i jak?
2 paź 18:52
J:
| | 1 | |
∫e2rrdr = e2r*r − ∫e2rdr = e2r*r − |
| e2r + C |
| | 2 | |
2 paź 19:05
Godzio: ∫e2rrdr = 12e2rr − 12∫e2rdr
2 paź 19:20
Godzio: | | 1 | |
I ja właśnie o tej |
| w drugim całkowaniu zapomniałem |
| | 2 | |
2 paź 19:21
Gość: Czyli w końcu dobrze wyliczyłem? Bo już się pogubiłem w waszych odpowiedziach
2 paź 19:42
Godzio: Dobrze
2 paź 20:26
Gość: 
2 paź 20:27
Gość: Dzięki

Pozdrawiam wszystkich którzy pomogli
2 paź 20:28