zestaw 4
kubaa: wartosc liczbowa wyrazenia (x+2y)2 − (x−2y)2 dla x=√2, y=√−2 wynosi?
Rozwiązanie: (√2 + 2√2)2 = (√2)2 + 2*√2*2√2+2√22 =2+4*2+4*2=2+8+8=18
(√2 − 2√2)2 = (√2)2 − 2*√2*(−2√2) +(−2√2)2 =2+4*2−4*2=2+8−8=2
18 − 2 = 16
odp. C. | 16 |
2 paź 10:05
J:
a po co wzory skróconego mnożenia ?
2 paź 10:13
kubaa: nie mialem innego pomysłu
2 paź 12:15
J:
(2 + 3)
2 = .... też będziesz stosował wzór ?

podstawiasz: = (
√2 + 2
√2)
2 − (
√2 − 2
√2)
2 = (3
√2)
2 − (−
√2)
2 =
= 18 − 2 = 16
2 paź 12:20
kubaa: no nic nie wpadl bym na to
musze zwiekszyc trening alew dzieki i pozdro


czlowieku
2 paź 15:46