potęga o wykładniku całkowitym: wykazanie podzielności
grudka: Wykaż że liczba 3[24] − 2[24] jest podzielna przez 65.
* w nawiasach kwadratowych napisałam potegi
TEZA:
65 | 3[24] − 2[24]
DOWÓD:
l = 3[24] − 2[24] =
2 paź 06:58
J:
324 − 224 = (38)3 − (28)3 = (38 − 28)(316 + 38*28 + 216) =
= (34 − 24)(34 + 24)(316 + 38*28 + 216) =
= (32 − 22)(32 + 22)(34 + 24)(316 + 38*28 + 216) =
= 5*13*(34 + 24)(316 + 38*28 + 216)
2 paź 08:21
grudka: dlaczego (38 − 28)(316 + 38*28 + 216) ?
2 paź 19:22
sushi_gg6397228:
wzory skróconego mnożenia się kłaniają
2 paź 19:24