potęga o wykładniku rzeczywistym: wykazanie podzielności
grudka: Wykaż, że dla każdego k∊N+ liczba postaci 2*6[k] −2*3[k+1] +6[k+1] −2*3[k+2] jest podzielna
przez 24.
* w nawiasach kwadratowych zapisałam potęgi
TEZA:
24 | 2*6[k] −2*3[k+1] +6[k+1] −2*3[k+2]
DOWÓD:
l = 2*6[k] −2*3[k+1] +6[k+1] −2*3[k+2] =
2*6[k] −6[k] +6[k+1] −18*3[k] =
6[k] +6[k+1] −18*3[k] =
coś tu mi nie gra ...
2 paź 06:43
J:
...= 2*6k − 2*3k*3 + 6*6k − 2*3k*9 = 8*6k − 24*3k = 8(6k − 3*3k) =
= 8(2k*3k − 3*3k) = 8*3k(2k − 3)
2 paź 08:59