oblicz lim korzystając z def Heinego
pilneeeee: Korzystając z definicji Heinego granicy funkcji w punkcie, oblicz lim
x−>x
0 f(x)
x
0 = 27
henrys: Funkcja jest określona w każdym sąsiedztwie punktu 27, nie jest określona w punkcie 27.
Bierzemy pod uwagę ciąg argumentów funkcji, zbieżny do 27 o wyrazach różnych od 27.
Niech:
lim
n→∞x
n=27, x
n≠27
| | xn−27 | | (3√xn−3)(3√xn)2+33√xn+9) | |
f(xn)= |
| = |
| |
| | 3√xn−3 | | 3√xn−3 | |
=
3√xn)
2+3
3√xn+9
lim
x→27f(x)=lim
n→∞3√xn)
2+3
3√xn+9=9+9+9=27