?
Mesje: Jak to ruszyć? x3=2* (pierwiastek 3 stopnia z 2x−1)−1
2 paź 00:03
Qulka:
2 paź 00:16
Mesje: A da się bez wykresu

?
2 paź 00:18
Qulka: (x3+1)3=8(2x−1) i hornerem bo widać że x=1
2 paź 00:19
Mesje: Dziekuję bardzo
2 paź 00:20
Mesje: Wyszedł mi wielomian 9 stopnia. Znalazłem hornerem x=1, lecz pozostał 8 stopnia. Dalej tak
szukać?
2 paź 00:31
Qulka: nie..pozostałe to (
√5−1)/2 i (−
√5−1)/2 więc nie znajdziesz
2 paź 00:45
Mesje: Jak znaleźć pozostałe rozwiązania?
2 paź 00:46
Qulka: wyciągnąć x
2+x−1
2 paź 00:52
Mesje: Tak to jest jak nie ma się w dłoniach książki 5 miesięcy....nie wiem skąd to wyciągnąć.
2 paź 01:06
:): (x
3+1)
3−8=8(2x−1)−8
(x
3+1)
3−2
3=8(2x−2)
(x
3+1)
3−2
3=16(x−1)
(x
3+1−2)(x
6+2x
3+4)=16(x−1)
(x
3−1)(x
6+2x
3+4)=16(x−1)
(x−1)(x
2+x+1)(x
6+2x
3+4)=16(x−1)
(x−1)[(x
2+x+1)(x
6+2x
3+4)−16]=0
x=1 lub
(x
2+x+1)(x
6+2x
3+4)−16=0
no ale dalej nie wydaje sie zbyt prosto..
2 paź 01:08
:): albo Qulka blefowała albo jakiś myk
2 paź 01:08
ICSP: Dostałeś takie równanie czy je otrzymałeś po pewnych przekształceniach ?
2 paź 01:14
Mesje: Dostałem.
2 paź 01:17
ICSP: Fajnie
2 paź 01:18
:): chyba komuś podpadłeś..,
2 paź 01:22
:): (x2+x−1+2)(x6+2x3+4)−16=0
(x2+x−1)(x6+2x3+4)+2(x6+2x3+4)−16=0
(x2+x−1)(x6+2x3+4)+2(x6+2x3+4−8)=0
(x2+x−1)(x6+2x3+4)+2(x6+2x3−4)=0
(x2+x−1)(x6+2x3+4)+2[(x3+1)2−5]=0
(x2+x−1)(x6+2x3+4)+2[(x3+1−√5)(x3+1−√5)]=0
2 paź 01:25
:): nie widać końca..
2 paź 01:25
:): Zaufane źródło mówi, że powinno wyjść
| 1 | |
| (2x−√5+1)(x−1)(2x+√5+1)(x6+2x4+2x3+4x2+2x+9) |
| 4 | |
(2x+1−
√5)(2x+1+
√5)=(2x+1)
2−5=4x
2+4x−4
wiec jakimś cudem rzeczywisćie można wyłaczyć człon
x
2+x−1
i będzie
(x
2+x−1)(x−1)(x
6+2x
4+2x
3+4x
2+2x+9)
ale dziś na pewno tego ci nie pokarze..

Dobrej nocy
2 paź 01:31
:): pokaże**
2 paź 01:34
:): już nawet ortografia o tej godz wysiada...ide serio spac, trzymaj sie
2 paź 01:34
Mesje: Hej dzieki wielkie.
2 paź 06:31