macierze
bimbam: macierz odwrotna − proszę o sprawdzenie
cosa sina
−sina cosa
1/ wyznacznik to 1
2/macierz dopełnień
IcosaI I−sinaI
IsinaI IcosaI
= dodaję plusy na głównej przekątnej, a reszta elementów − na przemian plusy i minusy. Mam
ostatecznie
cos sina
−sina cosa
3/ podstawiam do wzoru
A
−1=
=
cosa sina /T − macierz trzeba transponować
−sina cosa
Wynik ostateczny
cosa
−sina
sina cosa
W odpowiedziach jest
cosa sina
−sina cosa
Gdzie mam błąd
1 paź 22:47
:): nie stosuj zapisu |cosa| bo kojarzy sie to z wartoscią bezwgledna...a tu pewnei chodzio o
wyznacznik (w marziey dopełnien). Pisze sie tak jak jest macierz co najmniej 2na2....1na1 to
liczba, sprawdzam
1 paź 22:50
:): twoje rozwiazanie jest dobre

!
1 paź 22:53
:): wytarczy przemnożyc wyjściową macierz z twoją i dostajesz IDENTYCZNOSC

wiec sie zgadza
1 paź 22:54
bimbam: takie kreseczki są w Krysickim, Włodarskim z adnotacją na dole "Nie mylić z wartością
bezwzględną"
dzięki bardzo za sprawdzenie
1 paź 23:00