Ciągi
Kuba18090: Dla jakich wartości m liczy: m−3,m+4, 2m+8 w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny?
1 paź 22:19
:): Przeczytaj najpierw tamte zadania

! A potem spróbuj sam


STOOOOOOOOOOOOOOOP
1 paź 22:22
:): Z takim tempem sie nadajesz do pracy na taśmie a nie an studia potem....
1 paź 22:22
1 paź 22:24
pigor: ..., sądzę, że już się ...

"naumiałeś", a więc warunki zadania spełnia
koniunkcja (układ):
m+4)2= (m−3)(2m+8) i (m−3)(2m+8) >0 ⇔
⇔ (m+4)
2−2(m−3)(m+4)= 0 i (m−3)(m+4) >0 ⇔
⇔ (m+4)(m+4−2m+6)=0 i (m<−4 v m>3) ⇔ (m+4)(−m+10)=0 i (m<−4 v m>3) ⇔
⇔ m=−4 v m=10) i (m<−4 v m>3) ⇔ ... ⇔
m=10 . ...
1 paź 23:24
:): albo
wiec
m+4=2(m−3)
m+4=2m−6
m=10
1 paź 23:26
pigor: ... choć warto się jeszcze zastanowić nad
m=3 i
m=−4
1 paź 23:28
pigor: ..., dlaczego ...

nie, a może jednak tak

. ...
1 paź 23:29
:): nie no m=3 by implikowało, ze wsyzstkie wyrazy są równe 0 (podobnie m=−4)
1 paź 23:35
pigor: ... wtedy mamy trójki liczb (2 ciągi 3−y wyrazowe) odpowiednio
0,7,14 w którym a
1=0 , q=2 , oraz −7,0, 0 w którym a
1=−7 , q=0

. ...
2 paź 00:07
pigor: ..., przy definicji ciągu geometrycznego (a
n) takiej : jest to ciąg
w którym a
n+1=a
nq nic nie mówiąc o stałym stosunku (ilorazie) ...
2 paź 00:16
:): w sumie co do (−7,0,0) jest i racja

ale jednak
(0,7,14) nie bo a
2 powinno byc równe a
1*q
2 paź 00:21
pigor: ..., racja; idę spać

; dobranoc
2 paź 00:38
:): cześć
2 paź 00:39