Ciągi
Kuba18090: W ciągu arytmetycznym a5=5, a11=8
Oblicz d1,r
1 paź 22:14
:): pewnei miało być a1
an=a1+(n−1)*r
zatem
5=a1+(5−1)r
8=a1+(11−1)r
Układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi..
1 paź 22:17
Eta:
Bez układów
| | a11−a5 | | 1 | |
r= |
| =..= |
| to a1= a5−4r= 5−2=3 |
| | 11−5 | | 2 | |
3; 3,5; 4; 4,5;
5;
1 paź 22:23
:): Jak najbardziej...tylko chciałem zapobiec pytaniom a czemu tak...

A tamto to Łopatologia
1 paź 22:23
:): Chociaz tak naprawde..to zrobiliśmy to tak samo, tylko ominęłas 1 kro myślowy
1 paź 22:25